Combaterea Gandacilor

Combaterea Gandacilor

O specie de daunatori cu o arie de raspandire globala, gandacii de bucatarie cauzeaza disconfort si deranj populatiei umane. In plus sunt vectori cunoscuti de raspandire de diverse bacterii, protozoare si virusi. Pe langa riscurile de imbolnaviri pe care le aduc cu sine gandacii de bucatarie, aceste insecte sunt cunoscute si pentru contaminarea surselor de hrana datorita mediului insalubru in care habiteaza.

Aspect:

Marime: Gandacii adulti ating lungimi de la 12.7 mm la 38.1 mm.

Coloristica: Speciile variaza in coloristica de la maro deschis pana la maro inchis, respectiv de la culori rosiatice-maronii la negre.

Caracteristici: In mod general, gandacii au corpul plat sau bombat. Majoritatea speciilor au aripi care fie acopera toata lungimea corpului, fie au aripi care doar extind o parte a abdomenului. Unii gandacii de bucatarie prezinta trasaturi caracteristice de specie, cum ar fi doua linii paralele de chitina pe suprafata, fie o margine galbena vizibila pe torace si aripi.

Raza geografica:

Mai multe tipuri de gandaci prospera in climatele tropicale, dar datorita transportului, maritim si terestru, de marfa si de persoane, acestia pot ajunge in orice tara. Daca conditiile sunt propice se pot raspandi si adapta usor la orice tip de clima, facilitand inmultirea speciei.

Hrana:

Chiar daca fiecare specie de gandaci prefera sursele de hrana din habitatul din care provin, majoritatea speciilor sunt omnivore. Aceste insecte prefera sursele de hrana de materie organica ca hrana principala. Specific, gandacii se hranesc cu resturi de materie animala si vegetala: dulciuri, grasime, resturi de gunoi, lipici si paste adezive, hartie, fire de par sau unghi. Se pot adapta la orice alt tip de hrana in functie de climat si de habitatul in care au ajuns sa se dezvolte.

Biologie:

Toate speciile de gandaci trec prin 3 stadii de viata: oua, larve (nimfe) si adult. Majoritatea tipurilor de gandaci depun oua in capsule de protectie, care contin undeva intre 13-48 de oua depinzand de specia din care fac parte. Capsula este atasata de abdomen si este transportata pentru un anumit interval de timp (in functie de specie). Ulterior femela depune capsula cu oua intr-o locatie protejata. Intotdeauna capsula cu oua in apropierea surselor de hrana.

Stadiul de ou, la gandaci, dureaza de la mai putin de o luna, pana la un an de zile. Gandacii germani de bucatarie sunt specia care au cel mai scurt ciclu de viata. In afara de acest lucru sunt si specia cu rata cea mai mare de depunere a oualelor, astfel ca reprezinta daunatorul cu cea mai mare raspandire din Romania.

Indentificare:

  • Un semn de infestare masiva este aparitia unui miros specific, lasat in urma de un numar mare de daunatori,
  • Un alt semn de infestare este indentificarea de resturi de piele lasate in urma la naparlirea insectelor tinere,
  • Cand sunt intr-un numar mare se pot observa excremente si resturi de materie langa sursa infestari,
  • Semnele apar de obicei in zonele intunecate din locuinta: pivnite, zona de tevi si zonele de salubrizare,
  • Un alt spatiu preferat de acesti daunatori sunt zonele electrice, unde gasesc intuneric si caldura.

Pentru a indentifica sursa si gravitatea infestarii cu gandaci tineri sau adulti, se cauta resturi de piele, excremente sau gandaci morti.

Probleme cauzate de gandaci:

Gandacii aduc cu sine multe riscuri de imbolnaviri si disconfort in locatiile pe care le infesteaza. Pe langa faptul ca sunt neplacuti ca si aspect si mod de viata, mirosul pe care il lasa in urma si germenii pe care ii transporta prin hranire sunt periculosi pentru oameni. Pericole pentru oameni sunt date de intoxicatii alimentare, dizenterie, diare si alte stari neplacute de disconfort care apar o data cu infestarea cu gandaci in locatiile locuite.

Aditional, excrementele si resturilor de piele ale acestor insecte sunt surse de alergii. Acestea pot afecta individual oamenii cu sensibilitati atunci cand apar la nivel respirator sau prin contact direct cu pielea. Mai mult de atat, gandacii contribuie la dezvoltarea si mentirea astmului.

Un ultim punct care trebuie sa fie atins este faptul ca gandacii prefera locatii calduroase si umede/uscate. Aceste insecte pot sa patrunda in zona instalatiilor electrice sau sanitare. In numar mare pot sa provoace daune materiale in aceste zone.

Semne de infestare cu gandaci:

Chiar daca comportamentul fiecarei specii de gandaci este diferit, exista elemente comune de indentificare a infestarilor cu acesti daunatori. Speciile de gandaci sunt daunatori nocturni prin natura lor. Indentificarea de gandaci pe perioada de zi arata ca stadiul de infestare este mare in zona respectiva.

Datorita corpului plat si capacitatea de deplasare pe orice tip de suprafata, gandacii cauta intotdeauna spatii mici pentru a se ascunde si a se inmultii. Din acest motiv, pentru detectarea de daunatori, proprietarii trebuie sa realizeze o inspectie periodica in zonele din spatele aparaturii de bucatarie, instalatiilor sanitare din baie si in functie de contructia imobilului in spatele mobilierului din camera.

Cazuri de infestare sunt des intalnite in zona de baie/bucatarie pentru ca o modalitate de deplasare a acestor daunatori este prin zona de tevi/instalatii. Semne mai putin vizibile se vad in camerele locuite pe timp de noapte. Se tine cont de faptul ca gandacii sunt insecte care evita zonele in care prezenta umana este permanenta.

Excrementele sunt metoda de depistare cea mai rapida a gandacilor de bucatarie. Acestea arata ca si cafeaua macinata sau ca si piperul negru pentru gandaci de dimensiuni mici. In timp ce gandacii de mari dimensiuni au excremente de forma cilindrica. Individual se poate evalua gradul de infestare in functie de cantitatea de excremente descoperite la locatia respectiva.

Sfaturi de preventie:

Datorita faptului ca acesti daunatori cauta in permanenta surse de hrana, apa si adapost pentru a supravietui. Limitarea surselor de hrana si acces in imobile reprezinta sfatul cel mai important pentru a preveni infestarile cu acesti daunatori. Se realizeaza o inspectie in zonele de instalatii si de tevi la exteriorul imobilului si in zona de interior. Se repara orice fisura care poate sa produca scurgeri. Se izoleaza toate zonele de intrare si iesire a instalatiilor sanitare in imobil.

Se evita sa se lase per zonele cu potential de infestare bureti umezi, vase murdare, mancare de animale peste noapte sau pe perioade mari de timp. Este bine ca orice sursa de hrana trebuie sa fie pastrata in ambalaje sigilate si in spatii de depozitare care sa nu ofere locatii propice pentru dezvoltarea daunatoriilor.

Ultimul sfat de preventie este sigilarea gaurilor din exteriorul imobilului. Repetati aceasta procedura si la interior pe zonele de mobilier, pereti sau structuri de interior care prezinta fisuri si crapaturi.

Combaterea gandacilor de bucatarie:

Daca credeti ca gandacii sunt doar deranjati, puteti sa descoperiti ca acesti daunatori sunt responsabili si pentru provocarea de alergii periculoase pentru persoanele cu astfel de sensibilitati. Alergiile pot fi provocate la contactul sau curatarea de resturi de piele ramase in urma naparlirii insectelor tinere si de resturile de excremente ale acestor insecte.

Gandacii de bucatarie sunt daunatori care infesteaza orice locatie, fara sa tina cont de curatenia acesteia. Din nefericire, curatarea locatiei dupa o infestare nu asigura succes in eliminarea factorilor alergeni daca infestarea reapare.

Gandacii pot sa provoace ravagi in cladirea pe care o administrati. Pentru a castiga lupta cu acesti daunatori, trebuie sa cunoasteti urmatoarele lucruri:

Zonele de intrare – Gandacii pot patrunde la interior in diferite moduri. In special prin caile de acces interior-exterior, fisuri sau crapaturi in perete sau fundatie, zone de canalizare, tevi sau conducte care sunt conectate cu cladirea pe care o administrati. Un alt mod in care pot sa apara gandacii la interior este prin transportul lor de la o locatie infestata la o alta locatie prin: colete, bagaje, electrocasnice sau prin obiectele pe care le transportam din locatia cu infestare majora.

Mediul ideal – Spatiul de interior ofera conditii ideale pentru aceasta specie de daunatori. Gandacii prospera in locuri umede, calduroase si in care exista surse de hrana. In astfel de medii ei raman activi pe tot parcursul anului.

Reproducerea – Toate speciile de gandaci se reproduc rapid si in numar mare, atunci cand toate conditiile de viata sunt existente. Majoritatea speciilor se inmultesc in zone ascunse si femelele evita prezenta omului atunci cand sunt fecundate.

Instinct – Gandacii sunt o specie de insecte nocturna. Atunci cand ei devin vizibili pe timp de zi, atunci acesta poate sa fie un semn ca exista o supraaglomerare a numarului acestora. Daca a fost realizat un tratament chimic in locatie este posibil sa intalniti gandaci pe timp de zi,. Acestia este posibil sa fie stresati sau sub actiunea substantei insecticide.

Alergii – Resturile de piele (rezultat in urma naparliri gandacului de bucatarie), gandacii de bucatarie morti sau excrementele acestora pot sa duca la alergii. Pot sa apara reactii alergice agresive pentru persoanele care sufera de astfel de sensibilitati.

Ineficientata tratamentului personal – Gandacii sunt o specie de insecte care ramane foarte mult timp ascunsa. De obicei ei apar doar cand numarul de indivizi permite speciei locale sa supravietuiasca. Exista sanse mari ca tratamentul aplicat sa nu atinga sursa sau femelele gestante. Astfel ca exista riscul permanent ca infestarea sa reapara dupa un interval de timp.

Se recomanda sa apelati la un ajutor oferit de companiile de prestari servicii autorizate, care va stau la dispozitie cu solutii de tratament variate si cu aparatura profesionala pentru dezinsectie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?