Sfaturi preventie infestare cu tantari

Sfaturi preventie infestare cu tantari

In majoritatea cazurilor, tantarii nu sunt mai mult decat un factor de disconfort, dar in perioada de inmultire devin insecte care se hranesc cu sange pentru a putea sa se reproduca. Problema apare atunci cand tantarii trec prin mai multe gazde si pot sa devina vectori de transport pentru diferiti virusi. In majoritatea cazurilor tantarii sunt daunatori de sezon, care se pot indentifica in numar mare in zonele cu umezeala crescuta. Exista cazuri in care aceste insecte pot sa trasmita boli ca virusul West Nile, encefalita, tenie si malarie, dar din fericire aceste cazuri sunt izolate pe teritoriul tarii noastre. Exista sute de specii de tantari catalogate in Europa, fiecare avand particularitati unice.

Habitate umede:

Dupa orice iarna calduroasa, populatii de tantari se dezvolta primavara devreme, in zonele umede unde au depus larve la sfarsitul sezonului. Sfaturi pentru preventie:

  • Apa = tantari: Eliminati toate sursele de apa de pe proprietatea pe care o administrati
  • Eliminarea punctelor de acumulare: Toate materialele care pot sa retina apa trebuie scurse si sterse sau intoarse pe partile convexe. Exemplu: cauciucuri vechi sau ghivece de flori care nu se mai folosesc
  • Puncte de adapare animale: Trebuie schimbata apa frecvent pentru a elimina larvele de tantari sau posibilitatea ca insectele mature sa gaseasca locuri de inmultire in aceste puncte de colectare a apei.

Preventie si apoi interventie:

Chiar daca este corect sa aplicati sprayuri insecticide pe suprafetele pe care doriti sa le protejati sau integral pe toata zona pe care o administrati este necesar sa realizati si lucrari preventive de eliminare a punctelor de acumulare a apei pentru ca tantarii sa nu se inmulteasca in zona respectiva. Tantarii se inmultesc prin depunerea a sute de oua si perioada de dezvoltare dureaza sub o saptamana. Este necesar sa aiba surse de apa pentru a se putea inmultii.

Sfaturi de preventie:

Va prezentam cateva metode de preventie, in special daca tineti un lac sau un put de apa in apropierea locatiei pe care o administrati:

  • Intretineti iazurile si zonele de apa necesare in ograda si folositi instalatii care sa mentina apa in continua miscare
  • Curatati rigolele sau punctele de evacuare frecvent pentru ca aceste locuri atrag tantarii
  • Incercati sa nu tratati cu insecticid pe pradatorii naturali ai tantarilor, exemplu libelule
  • Daca aveti iaz cu pesti, tineti pesti mici de suprafata care sa se hraneasca cu larve de tantari
  • Intretineti spatiul verde pe care il administrati si realizati lucrari de intretinere sau peisagistica pentru zonele mlastinoase, daca acestea exista
  • Scurgeti si indepartati cu regularitate materiale care retin apa: vase, ghivece de exterior, butoaie vechi sau orice alt obiect care poate sa retina apa.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?